Posiadanie szczupłej sylwetki to marzenie wielu z nas. W dążeniu do tego celu często gotowi jesteśmy na ogromne wyrzeczenia. Odmawiamy sobie ulubionych potraw, kalorycznych przekąsek, ograniczamy porcje spożywanych posiłków. Ciągle słyszymy, że głodzenie się nic nie da i że najważniejsze jest regularne, zdrowe odżywianie. Nie każdemu jednak czas pracy pozwala na zachowanie stałego grafiku odżywiania, o przyrządzaniu dietetycznych potraw od podstaw nie wspominając. Wydawać by się mogło, że dla tych, którzy prowadzą nieregularny tryb życia, nie ma ratunku. Na szczęście dla nich można się bardzo zdziwić.
Dieta przemienna czyli jaka?
Dieta przemienna to zupełnie nowatorskie podejście do kwestii odchudzania. Oczywiście, jak w każdej kuracji odchudzającej ważne jest to, jak się odżywiamy, jednak z racji na swoją specyfikę ten rodzaj diety jest o wiele łatwiejszy do przetrawienia. W ogólnym zarysie koncepcja polega na tym, by realizować dni, w których ograniczamy ilość spożywanego pokarmu na przemian z dniami, w których jemy, co tylko chcemy. Oczywiście, nie zapominając o zdrowym rozsądku. Chodzi tu o pobudzenie metabolizmu naszego organizmu przez zmuszanie go do wykorzystywania energii nagromadzonej dnia poprzedniego. Naturalnie, w czasie stosowania tej kuracji, wskazane są produkty jak najbardziej zdrowe i wartościowe, jednak nie musimy odmawiać sobie wszystkich naszych ulubionych specjałów.
Ważne, aby słodkie i słone grzeszki nie stały się trwałym elementem naszego codziennego jadłospisu.
Nie tylko odżywianie
Jak powszechnie wiadomo, samo ograniczenie przyjmowanych kalorii nie jest gwarancją pełnego sukcesu. Aby osiągnąć zadowalające nas rezultaty, musimy pamiętać o codziennej dawce ruchu. Regularna aktywność fizyczna nie tylko wspomoże spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej, ale też wesprze metabolizm naszego organizmu.
Dla kogo dieta?
Niestety, mimo tego, że dieta przemienna ma korzystny wpływ na wiele funkcji naszego organizmu i może łagodzić objawy takich chorób jak na przykład astma, nie dla każdego jej stosowanie będzie bezpiecznym rozwiązaniem. Choroby tarczycy, problemy z sercem czy cukrzyca — to tylko kilka przykładów, w których odżywianiem powinno kierować przede wszystkim dążenie do zachowania pełni zdrowia, możliwego przez ścisłą kontrolę spożywanych produktów. Istotny jest także rodzaj podejmowanej przez nas pracy. Jeśli wykonywane przez nas zajęcie wymaga wkładu siły fizycznej lub ciągłego maksymalnego poziomu skupienia, fundowanie sobie nawet jednodniowych głodówek nie będzie rozwiązaniem korzystnym. Pamiętajmy — najważniejszy jest zdrowy rozsądek.